torstai 24. tammikuuta 2013

Merellinen risotto

Esittelenpä nyt erään paheeni: merellisen risoton. Tai ehkä pitäisi puhua ennemminkin "risotosta", koska tämä sapuska tuskin saisi keneltäkään ammattikokilta kiitosta. Annan esimerkiksi yleensä riisin mennä suosiolla yli ja kalaliemikin on monesti ylisuolaista. Mutta nyt ei tehdäkään fine diningia, vaan lapsuudenmuistoa. Kehittelin nimittäin alkuperäisen reseptin "pienenä poikana" maistettuani Firenzessä ketjuravintolan simpukkarisottoa. Salainen aineosa: nostalgia.

Ainekset:
2 sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
50 g voita
5 dl risottoriisiä
n. 1 l kalalientä / 1 l vettä + kalaliemikuutio
n. 300 grammaa kuorittuja katkarapuja
2 prk simpukoita suolaliemessä (á 200/120 g)
suolaa maun mukaan
persiljaa

Hienonnan sipulit hyvin ja laita kalaliemi lämpiämään hellalle. Mittaa isoon kasariin puolet voista, tilkka öljyä sekä sipulit. Kuullota. Lisää riisi ja hämmentele puukauhalla kunnes jyväset alkavat muuttua läpikuultaviksi. Jos näyttää, että riisi ja sipulit ruskistuvat liikaa, lisää hieman öljyä. Lapo kasariin kuumaa kalalientä kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä sekoitellen. Jos kalaliemesi on mautonta, voit lisätä simpukoiden suolaliemen sekaan.

Lisää vuoroin lientä ja anna vuoroin imeytyä. Jatka noin 10-15 minuuttiin, kunnes riisi ei aivan vielä ole kypsää. Lisää valutetut katkaravut sekä simpukat. Sekoittele vielä tovi, ainakin niin että meren kansa ehtii lämmetä. Ota kasari pois hellalta ja lisää loput voista kiiltoa antamaan. Sekoita rivakasti ja anna muhia pari minuuttia kannen alla (tärkeää!). Lopuksi voit lisätä vielä suolaa mauksi ja silputtua persiljaa väriä antamaan.

2 kommenttia:

Parannusehdotuksia tai vinkkejä? Antaa tulla!