keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Koftat tomaattikastikkeessa

Ilmaisjakelulehdistä tekee aina välillä mielenkiintoisia reseptilöytöjä. Tosin niissä usein kyllä pihtaillaan mausteissa, mikä etenkin etnisessä ruuassa tahtoo usein olla melkoinen kompastuskivi. Lammasta tulee kuitenkin syötyä ihan liian harvoin, joten tämä resepti korvaa ainakin sen puutteen. Sori vaan Päkä. Joka tapauksessa ihan kiva (lähi-itäinen?) resepti, joskin lammas tekee annoksista suht arvokkaita. Voisi varmaan kokeilla ihan naudallakin.

Ainekset:
Koftat:
2 pkt (à 240 g) Pirkka pakastelammasjauhelihaa tai vastaavaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä (laitoin useamman)
1 mieto punainen chili
1 tl inkivääritahnaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Kastike:
1 sipuli
2 tl juustokuminaa
2 tl garam masala -mausteseosta
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
½ jauhettua kardemummaa
½ dl oliiviöljyä
500 g paseerattua tomaattia
1 tölkki (400 g) kookosmaitoa

Jauheliha kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin, koska mikään ei pilaa kokkaustunnelmaa niin kuin jäisen lihaklöntin sulattaminen hiustenkuivaajalla. Aloita kuorimalla sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna. Poista chilistä siemenet ja hienonna sekin. Sekoita sipulit, chili, inkivääritahna, suola, jauheliha ja munat tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta märin käsin parikymmentä muhkeaa pyörykkää.

Hienonnan myös kastikkeeseen tuleva sipuli. Paahda mausteita pari minuuttia kuivassa kasarissa miedolla lämmöllä. Muista sekoitella niin et joudu tekemään tätä vaihetta kovin moneen kertaan. Lisää öljy sekä sipuli ja kuullota. Sekoita joukkoon vielä paseerattu tomaatti ja nostele pyörykät varovasti kastikkeeseen. Kiehauta ja alenna sitten levyn lämpöä. Anne muhia kannen alle reipas tunti. Kaada lopuksi kookosmaito kastikkeen joukkoon ja sekoita varovasti, tässä vaiheessa rikkoutuneet pyörykät aiheuttavat extramielipahaa. Tarjoile koftat esimerkiksi basmatiriisin kera ja voit kuvitella itsesi istumassa risti-istunassa basaarissa, edessäsi höyryävä lautanen jotain sellaista, joka ei tasan varmasti maistu yhtään aidolle paikalliselle ruualle. Ei se silti pahaa ole!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannusehdotuksia tai vinkkejä? Antaa tulla!