keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Appelsiini-krokanttimousse

En ole mikään hirvittävä sokerisyöppö, mutta tämä mousse vei sydämeni heti ensi lusikallisella. Sain reseptin aikaa sitten hyvältä ystävältäni, ja siitä on muodostunut suosikkijälkkärini. Toki ällömakeat muistot kadotetusta nuoruudesta höystävät jokaista kipollista, mutta kyllä tämä rehellisesti sanottuna on aivan helkkarin hyvää. Petollisen helppoa ja nopeaa vielä valmistaakin. Jälkitiski onkin sitten jo eri tarina...

Ainekset:
Krokantit:
1 dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
1 rkl vettä

Mousse:
170 g taloussuklaata
2 munaa
1 dl tomusokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
2 dl kuohukermaa

Tee ensin krokantit. Mito paistinpannulle sokeri, mantelit sekä vesi ja lykkää liedelle. Kun sulanut sokeri on saanut kauniin rusehtavan sävyn, kaada seos leivinpaperin päälle jähmettymään. Toimi varovasti, sillä sula sokeri ei tee hyvää hipiälle. Kun krokanttimassa on jähmettynyt, hienonna se leikkuulaudalla sopiviksi murusiksi. On makuasia, haluaako moussensa ryyditettynä pikkumurulla vai ovatko kunnon kimpaleet enemmän mieleen.

Seuraavaksi vuorossa on mousse. Muista käyttää joka vaiheessa puhtaita välineitä ja vältä ylimääräisen veden pääsemistä valmistusastioihin (älä siis tee esim. putkiremonttia samaan aikaan...) Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori. Erota valkuaiset ja keltuaiset omiin kippoihinsa. Vaahdota valkuaiset ja lisää mukaan puolet tomusokerista. Vaahdota keltuaset lopun tomusokerin kanssa. Vaahdota vielä kerma.

Sekoita jäähtynyt sula suklaa vähitellen keltuaisvaahtoon. Lisää myös appelsiininkuoriraaste. Sekoita joukkoon valkuaisvaahto, krokantit ja lopuksi kermavaahto. Anne maustua hetkia jääkaapin kylmässä ja nauti hyvässä seurassa näteistä tarjoilukulhoista. Vaihtoehtoisesti voit hörsiä moussen yksin sohvannurkassa pää puoliksi valmistusastiassa. Tämä resepti jos mikä on omiaan tuomaan tyynen pinnan alla vaanivan sokeripedon pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannusehdotuksia tai vinkkejä? Antaa tulla!